Товарів - 0 Сума - 0$

Новини

В России пройдет крупная выставка Караваджо

Ярмарка Арт-Амстердам

Редкая скульптура из наследия Гогена на аукционе Сотбис

Архитектурное чудо в Севилье...(Фото)

Британец утверждает, что купил первую картину Сезанна в антикварной лавке

...Национальная портретная галерея Лондона ...(Фото)

Готовится к выходу украинский полнометражный мультфильм с элементами 3-D

Юрген Теллер в Москве с выставкой и мастер-классами (ФОТО)

Выставка Томаса Калака - жесткая, но захватывающая реальность

Украинские художники — участники Art Monaco 2011

Специалисты нашли причину...

Музей, как content-provider:

Управление музеев Катара .......

Арт Дубай 2011

Бум на современную китайскую живопись

Christie`s продал за 266 тысяч долларов акварель Сальвадора Дали

Дом из сказки - Crazy House во Вьетнаме (ФОТО)

Российский проект «Возвращение к модерну»

В Брюгге проходит фестиваль ледяных скульптур (ФОТО)

10 грудня 2010 р- Художній проект "МОЛОКО"

Відверті знімки Моніки Белуччі для своєї книги (ФОТО)

«Марія Примаченко 100»

Вчені визнали ще одну п’єсу твором Вільяма Шекспіра

Фреска Мікеланджело

Скульптурне бієнале в Італії

Виставка Петра Романчука у “Depo’t center”

«Сумасшествие и модернизм начала ХХ века»

ГогольФЕСТ-2010 на 6-му інвестиційному саміті

В "Мистецькому арсеналі" нове керівництво.

У Львові покажуть мистецтво без обмежень.

Art Cologne – мистецтво надійніше за золото.

За підсумками дуже круглого столу у Pinchuk Art Centr

Виставка плакатів Альфонса Мухи

У Нью-Йорку оцінили українське мистецтво

ГогольFest у 2010 році

Всеукраїнський благодійний Великодній ярмарок

КАМІНЬ, НОЖИЦІ, ПАПІР: твори з колекції Британської Ради

У столиці покажуть картини минулого століття

За підсумками дуже круглого столу у Pinchuk Art Centr | 13.04.2010

22 березня, 2010
Дарина Скринник-Миська – Нарешті відбулося довгоочікуване нагородження переможців Премії PinchukArtCentre - премії сучасного мистецтва, котра присуджується молодим українським художникам віком до 35 років.
Отакі от пироги, діточки
Дід Панас

Міжнародне журі, в складі якого відомі експерти провідних арт-інституцій: Франческо Бонамі (Італія), Удо Кіттельман (Німеччина), Джессіка Морган (Великобританія) та українські художники Сергій Братков та Борис Михайлов, - вибирали володарів Головної та двох спеціальних премій з-поміж 20 претендентів.
Як заявлено на сайті PinchukArtCentre, метою конкурсу є „підтримка та розвиток нового покоління молодих українських художників”, а також те, що премія „задає нові високі стандарти в українському сучасному мистецтві”.
Головну премію – 100 000 гривень – отримав харків`янин Артем Волокитін за роботи із серії „Підлітки” та „Герой”. Нагороду вручив патрон Премії – британський художник Деміен Герст. Дві спеціальні премії – по 25000 гривень дістали Олексій Салманов та Маша Шубініа. (За матеріалами PinchukArtCentre )

Не скажеш, що громадськість була якось особливо вражена саме такими результатами. Воно й не дивно, бо , за великим рахунком, вибирати з 20-ти робіт, презентованих на виставці – справа не легка. Спільним знаменником такого мистецтва є хіба що претензія на скандальність (згадаймо хоча б Шубінський „феміністичний нарцисизм”).

Проте запитання виникають. Дуже хочеться знати: які ж критерії заявлених організаторами „нових високих стандартів в українському сучасному мистецтві”? Іншими словами, що нам, простим молодим українським художникам робити, щоб досягнути цих самих „стандартів”, і мати шанс, за словами П.Дорошенка, „шліфувати свою майстерність”? Під час круглого столу, авторка цих рядків звернулася до вельмишановного журі Премії PinchukArtCentre з питанням: якими критеріями керувалися „відомі експерти провідних арт-інституцій” та не менш „відомі українські художники” при виборі переможців? Відповіді „как художнік художніку” були красномовні. Пан Одо зокрема сказав приблизно таке: ми не маємо якихось конкретних критеріїв, ми маємо ідеї щодо мистецтва. У виборі переможця я керувався власним досвідом. Сергій Братков зазначив, що увага зверталась передовсім на „снятие табу”, „новации”, а взагалі „критериев нет”. Але особливо сподобався Борис Михайлов: „критерий плавает, его надо нюхать. Это ига в бисер”.

Отакі от пироги, діточки, - як глибокодумно зазначив колись дід Панас. Конкурс є! Премія є! Художники є! Навіть „відомі експерти” є! „Нові високі стандарти в українському сучасному мистецтві” також десь є!! І ТІЛЬКИ КРИТЕРІЇВ НЕМА!!!
А чому?
Як зазначав колись інший відомий казкар (не дід Панас) на минулих президентських виборах – ТОМУ ЩО.
Але на цьому казочці не кінець. Згадаймо ще одного казкового, а точніше, казково багатого й скандально відомого персонажа цієї казки – патрона Премії PinchukArtCentre пана Д.Герста. Зовсім недавно у лондонському музеї „Уолліс колекшн” відбулася зовсім не казкова історія, персонажем, ба, навіть більше – головним героєм котрої був власне пан Герст. Йдеться про персональну виставку цього „видатного художника”. Тут, бачте, знайшлися інші „відомі експерти”, котрі раптом виявили, що у ”найдорожчого художника нашого часу” „явні проблеми з ремісницькими навиками, з рисунком та колоритом”. Експерти навіть пригадали, що при вступі в художнє училище Герсту двічі відмовляли, бо він не міг здати екзамен з рисунку. Лондонська „Таймс” назвала роботи Герста жахливими. Чому ці роботи опинилися поряд з такими майстрами, як Рембрандт, Пуссен і Фрагонар? – запитує газета й тут –таки відповідає: тому, що вони належать Деміену Герсту. Варто зайти в зали, де розташована експозиція робіт Герста, пише художній критик „Таймс”, - і обтягнутий шовком будуар перетворюється в спальню хлопчака-підлітка. „Художник, котрий зробив ім`я, шокуючи публіку, цього разу представив шокуюче бездарні роботи”, - підсумовує газета. Оцінку „Таймс” підтримує газета „Індепендент”, котра назвала роботи Герста „другосортними, вкрай слабкими та гнітюче нудними”... „Герст, - пише газета, - демонструє рівень малообіцяючого першокурсника художнього училища”. (За матеріалами Радіо Свобода– http://www.svobodanews.ru/content/transcript/1854491.html)

Чому ж такого „видатного художника” так „розгромили”? – замислиться уважний читач. Відповідь до смішного проста: бо були критерії – володіння ремеслом, рисунком, колоритом.

Чому ж у журі Премії PinchukArtCentre критеріїв не виявилось? Ось ще одна смішна і проста відповідь: коли нема критеріїв – легше дурити. Бо ж коли критерії, боронь Боже, з`являться, - може виявитися, що король голий.

Як це нерідко буває, відповіді на одні запитання породжують десятки нових запитань. Ось декілька з них.

Може нарешті пора нам покінчити жити за принципом „заграніца нам паможет”?

Може нарешті пора вимагати з тих, хто претендує на роль знавця „істини в останній інстанції”, компетентності, а не загальних фраз та прикриття „великим досвідом роботи”, „ідеями” та „грою в бісер”?

А може, пора самим почати думати власною головою і перестати боятись називати речі своїми іменами?!!

На жаль, ці питання на сьогодні залишаються риторичними.

А зараз, увага! Звертаюся до вас, молоді українські художники! Ну давайте зробимо хоча б одне: замість заїждженого „Ars longa – vita brevis”, відповімо „відомим експертам” гаслом, що написане на стіні Тель-Авівського аеропорту: „Думаєш – ти найрозумніший? Тут всі такі!”

Канд. філос. наук, художник Дарина Скринник-Миська

Погляди, висловлені у записах UkrainArt блогу, є власними поглядами їх авторів і не обов`язково відображають нашу, як упорядників сайту UkrainArt.com, позицію. Також, ми не несемо відповідальності за зміст коментарів, опублікованих під окремими записами блогу.

інформація з сайту  http://www.ukrainart.com.ua/ua/6017/za-pidsumkamy-duzhe-kruglogo-stolu-u-pinchukartcentre.html